Kosten, verzekering en premies

Alles over ziekenhuis-, bevallingskosten en hospitalisatieverzekering vind je op de website van Kind & Gezin.

Groeipakket

Vanaf 1.1.2019 voorziet de Vlaamse Overheid een geheel van financiële tegemoetkomingen voor elk kind dat woont in Vlaanderen. De overheid komt tegemoet in de opvoedingskosten en geeft gezinnen maximaal de kans elk kind te laten groeien en zich zo volledig mogelijk te ontplooien.

  • Het Groeipakket bestaat voor elk kind uit: een eenmalig startbedrag (link) bij geboorte of adoptie van 1.122 euro.
  • Een basisbedrag van 163,20 euro/per maand.
  • Een schoolbonus (in augustus), afhankelijk van de leeftijd.
  • Sommige kinderen krijgen één of meerdere toeslagen extra:
    • Een zorgtoeslag voor wezen, pleegkinderen of kinderen met een specifieke zorgbehoefte
    • Een sociale toeslag en/of schooltoeslag, voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben
    • Participatietoeslagen, om de participatie aan (Nederlandstalige) kinderopvang en kleuteronderwijs te stimuleren , ongeacht woonplaats.

Voor actuele bedragen en voorwaarden neem je best een kijkje op de website van het Groeipakket.

Hoe aanvragen?

  • Er zijn vijf Vlaamse uitbetalers:
    • FONS (publieke uitbetaler), Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia.

Zodra je bij één ervan aangesloten bent, ontvang je automatisch de bedragen waar je recht op hebt. Voor de zorgtoeslag moet je nog een aparte aanvraag indienen bij je uitbetaler.

Startbedrag

Bij de geboorte of de adoptie van een kind, krijg je eenmalig een startbedrag. Het startbedrag voor een geboorte en een adoptie kan je niet samenvoegen voor hetzelfde kind binnen één gezin.
Je kan het startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket. Vraag je het startbedrag voor de geboorte aan, dan bezorg je je uitbetaler een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum. Kan je op het moment van je aanvraag nog geen attest voorleggen? Dan mag je het ook achteraf bezorgen.
Bij een adoptie moet je bij je aanvraag een kopie van het verzoekschrift tot binnen- of buitenlandse adoptie voegen. Is er geen verzoekschrift bij een buitenlandse adoptie, dan volstaat een buitenlandse adoptiebeslissing of een beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie.
Ook voor een kind dat dood geboren wordt na zes maanden zwangerschap heb je recht op het startbedrag. Je uitbetaler heeft hiervoor de akte van aangifte van een levenloos kind nodig. Contacteer je uitbetaler als je hierover vragen hebt.

Wanneer krijg je het?
Je ontvangt het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum. Het startbedrag kan pas betaald worden na ontvangst van het doktersattest.
Bij een adoptie krijg je het startbedrag zodra het kind deel uitmaakt van je gezin.

Wat kan het ziekenfonds voor je betekenen?

Verwittig je ziekenfonds voor de uitbetaling van de moederschapsrust, de terugbetaling van je medische kosten, geboorte- of borstvoedingspremie, kraamgeld en nog veel meer voordelen en diensten. 

Andere (mogelijke) voordelen

In de gemeente draagt het OCMW er zorg voor dat de inwoners geïnformeerd worden over hun rechten. Een deskundig team van medewerkers staat je met raad en daad bij voor financiële bijstand, materiële hulp, begeleiding, administratief en juridisch advies, thuiszorgondersteuning, kinderopvang, enz…
Contactgegevens
Nevenplein 1, 3950 Bocholt 
089 20 19 80
ocmw@bocholt.be